spaghetti carbonara


spagetti carbonara po włosku

Włoskie danie spagetti carbonara mi kojarzy sie ze słoneczną Chorwacją ponieważ tam pierwszy raz jadłam taki prawdziwy makaron a'la carbonara. Danie to przygotowywał nasz znajomy i związana jest z nim prześmieszna historia. W nadmorskiej, turystycznej miejscowości w której mieszkaliśmy ciężko było znaleźć potrzebne składniki a zwłaszacza sól więc trzeba ją było upolować... 





Składniki (dla 2 osób):

pół opakowania makaronu spaghetti
20 dag wędzonego boczku lub szynki
4 pieczarki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 żółtka
200 ml śmietanki kremowki 30%
natka pietruszki
10 dkg parmezanu
1/2 łyżeczki sóli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
oliwa do smażenia

Przygotowanie:


1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu, nie hartujemy zimną wodą. 
2. Żółtka mieszamy w miseczce ze śmietanką i przyprawami i startym serem . 
3. Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy  i wrzucamy pokrojony drobno boczek, pieczarki oraz cebulę.
Kiedy wędzonka lekko się wytopi, dodajemy posiekany czosnek,  i smażymy minutę.
4. Wrzucamy na patelnię makaron, mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia. 
Czekamy chwilę i wlewamy nasza śmietankę z jajkami. Szybko całość, jajko nie powinno się ściąć ale nie może być całkiem płynne. Podajemy posypane natką pietruszki

Smacznego!!!
włoskie spagetti carbonara

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.