Włoskie danie spagetti carbonara mi kojarzy sie ze słoneczną Chorwacją ponieważ tam pierwszy raz jadłam taki prawdziwy makaron a'la carbonara. Danie to przygotowywał nasz znajomy i związana jest z nim prześmieszna historia. W nadmorskiej, turystycznej miejscowości w której mieszkaliśmy ciężko było znaleźć potrzebne składniki a zwłaszacza sól więc trzeba ją było upolować...
Składniki (dla 2 osób):
pół opakowania makaronu spaghetti
20 dag wędzonego boczku lub szynki
20 dag wędzonego boczku lub szynki
4 pieczarki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 żółtka
200 ml śmietanki kremowki 30%
natka pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 żółtka
200 ml śmietanki kremowki 30%
natka pietruszki
10 dkg parmezanu
1/2 łyżeczki sóli
1/2 łyżeczki sóli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu, nie hartujemy zimną wodą.
2. Żółtka mieszamy w miseczce ze śmietanką i przyprawami i startym serem .
3. Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucamy pokrojony drobno boczek, pieczarki oraz cebulę.
Kiedy wędzonka lekko się wytopi, dodajemy posiekany czosnek, i smażymy minutę.
4. Wrzucamy na patelnię makaron, mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia.
Czekamy chwilę i wlewamy nasza śmietankę z jajkami. Szybko całość, jajko nie powinno się ściąć ale nie może być całkiem płynne. Podajemy posypane natką pietruszki
Dawno nie było u mnie spaghetti, a Twoje wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń