tort marchewkowy z ananasem i orzechami





Składniki:

Ciasto:
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki drobnego cukru
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2 jajka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki ananasów, posiekanych, odsączonych  (z puszki lub świeżych)
1 szklanka marchewki, startej na średnich oczkach
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Krem:
300 g serka śmietankowego, najlepiej philadelphia
6 łyżek masła
1szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub migdałów

najlepszy tort marchewkowy

Przygotowanie:


1. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę oraz przyprawy.
2. W drugim naczyniu roztrzepaujemy jajka z olejem.
3. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.
4 Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy ciasto je wyrównujemy.
5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC i pieczemy przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 6. Wystudzamy najpierw  w formie a  następnie na  wystudzić na kratce.
7. Przygotowyjemy krem: wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i ucieramy na gładką masę.
8. Wystudzone ciasto kroimy na połowę wzdłuż. Częścią kremu przekładamy ciasto, resztę rozsmarowujemy na górze.
9.  Ozdobiamy orzechami włoskimi i  delikatnie oprószamy cynamonem.

Smacznego :)

ciasto marchewkowe

tort marchewkowy z ananasem


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.