Składniki:
Ciasto:2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki drobnego cukru
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2 jajka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki ananasów, posiekanych, odsączonych (z puszki lub świeżych)
1 szklanka marchewki, startej na średnich oczkach
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Krem:
300 g serka śmietankowego, najlepiej philadelphia
6 łyżek masła
1szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub migdałów
1. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę oraz przyprawy.
2. W drugim naczyniu roztrzepaujemy jajka z olejem.
3. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.
4 Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy ciasto je wyrównujemy.
5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC i pieczemy przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 6. Wystudzamy najpierw w formie a następnie na wystudzić na kratce.
7. Przygotowyjemy krem: wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i ucieramy na gładką masę.
8. Wystudzone ciasto kroimy na połowę wzdłuż. Częścią kremu przekładamy ciasto, resztę rozsmarowujemy na górze.
9. Ozdobiamy orzechami włoskimi i delikatnie oprószamy cynamonem.
Smacznego :)
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki ananasów, posiekanych, odsączonych (z puszki lub świeżych)
1 szklanka marchewki, startej na średnich oczkach
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Krem:
300 g serka śmietankowego, najlepiej philadelphia
6 łyżek masła
1szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub migdałów
Przygotowanie:
1. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę oraz przyprawy.
2. W drugim naczyniu roztrzepaujemy jajka z olejem.
3. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.
4 Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy ciasto je wyrównujemy.
5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC i pieczemy przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 6. Wystudzamy najpierw w formie a następnie na wystudzić na kratce.
7. Przygotowyjemy krem: wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i ucieramy na gładką masę.
8. Wystudzone ciasto kroimy na połowę wzdłuż. Częścią kremu przekładamy ciasto, resztę rozsmarowujemy na górze.
9. Ozdobiamy orzechami włoskimi i delikatnie oprószamy cynamonem.
Smacznego :)
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń