zupa kalafiorowa z koperkiem


zupa kalafiorowa


Na pierwsze danie zupa kalafiorowa! Zdrowa, sycąca i rozgrzewająca. Pewnie nie pierwszy raz to napisze ale kocham zupy i nie wyobrażam sobie obiadu bez tej potrawy.




Składniki:

porcja mięsa np. żeberka
1/2 główki dużego kalafiora*
2 marchewki
1 pora
1 pietruszka
1/4 selera
5 listków laurowych
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki tymianku
garść świeżej natki pietruszki*
garść świeżego koperku*
sól i pieprz
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%


Przygotowanie:


1. Mięso porcjujemy i oczyszczamy. Wkładamy do dużego garnka z zimną wodą. Dodajemy wszystkie suszone przyprawy i zagotowujemy. 
2. W czasie jak się mięso gotuje obieramy warzywa i kroimy je w drobna kosteczkę. Dokładamy do mięsnego wywaru.
3. Kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Wkładamy do zupy razem z natka pietruszki i koperkiem.
Gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. 

Dzisiaj dałam znikoma ilość soli bo zupę będzie jadł również mój 15 miesięczny synek. Dzięki temu smak warzyw jest bardziej wyczuwalny.

* świeżego kalafiora, pietruszkę i koperek można zastąpić mrożonym

zupa  z koperkiem



Komentarze