barszcz ukraiński


barszcz ukraiński z fasolą


Kolejna zupa w mojej książce kucharskiej. Ulubiona mojego synka, zawsze zjada minimum dwie porcje.
Najczęściej robię wersje wegetariańską, ale dzisiaj była taka dla lubiących mięsko.


Składniki:


2 garście suchej fasoli
1 ząbek czosnku
3 średnie buraki
kawałek mięsa np. 2 uda z kurczaka*
1 marchew
1/2 pietruszki
1/2 cebuli
2 ziemniaki
kawałek pora
kawałek białej kapusty
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka mąki
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
sól, pieprz
jajka do podania


*można pominąć mięso i zrobić wersje wegetariańską


Przygotowanie:


1. Fasolę płuczemy i zalewamy 1 szklanka wody, odstawiamy na noc.  Gotujemy do miękkości, odsączamy.
2. Mięso zalewamy zimną wodą i zagotowujemy razem z zielem angielskim i liściem laurowym.
3. Oczyszczone i pokrojone w słupki lub plasterki warzywa dodajemy do mięsnego wywaru.
4. Dodajemy ugotowaną fasolę i doprawiamy przecierem pomidorowym, roztartym czosnkiem, sokiem z cytryny solą oraz pieprzem.

5. Na koniec dolewamy śmietankę rozrobiona z chochelką zupy.
Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.


barszcz czerwony

Komentarze