Ostatnio inspiruję się książką "Paskal kontra Okrasa" z Kuchni Lidla. Więc dzisiaj również przepis na ciasto na pizze z tej książki a dodatki oczywiście moje bo lubimy taką pizze na bogato czyli z dużą iloćcią wszystkiego :)
Ciasto z tego przepisu wychodzi chrupkie i puszyste. Ja jednak wolę miękkie więc będę dalej szukała mojego przepisu na ciasto :) Jeśli macie jakieś sprawdzone to napiszcie proszę przepis w komentarzu.
Składniki:
1 kulka sera mozzarella, ale tego bez zalewy bo on się nie ciągnie100 g sera żółtego
oliwa z oliwek: 6 łyżek
kilka plasterków salami
kilka plasterków szynki
1 czerwona papryka
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
10 pieczarek
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka oregano
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego*
woda: 190 ml
drożdże: 30 g
360 g mąki pszennej
pieprz
sól
*można zastąpić 1 ząbkiem czosnku ale niedźwiedzi wygląda ciekawiej
1. Do miski wrzucamy pokruszone drożdże i zalewamy je 190 ml ciepłej wody. Całość dokładnie mieszamy.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Zaczynamy miksować, stopniowo dodając drożdże rozpuszczone w wodzie. Ciasto wyrabiamy przez ok 3-4 minuty, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, wkładamy ją do suchej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
woda: 190 ml
drożdże: 30 g
360 g mąki pszennej
pieprz
sól
*można zastąpić 1 ząbkiem czosnku ale niedźwiedzi wygląda ciekawiej
Przygotowanie:
1. Do miski wrzucamy pokruszone drożdże i zalewamy je 190 ml ciepłej wody. Całość dokładnie mieszamy.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Zaczynamy miksować, stopniowo dodając drożdże rozpuszczone w wodzie. Ciasto wyrabiamy przez ok 3-4 minuty, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, wkładamy ją do suchej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
3. Pomidory z puszki odsączmy i mieszamy z koncentratem pomidorowym, czosnkiem niedźwiedzim i ziołami prowansalskimi.
4. Jak już ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je - u mnie powstał prostokąt bo taka mam blachę do pieczenia.
Gotowe ciasto dokładnie smarujemy przygotowanym wcześniej sosem.
5. Sery ścieramy na tarce, cebulę, pieczarki, paprykę kroimy w paseczki. Wędliny kroimy w małą kosteczkę.
6. Posypujemy pizze żółtym serem, później nakładamy warzywa przemieszane z wędliną. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz łyżką oregano. Na sam koniec kładziemy ser mazzarellę.
7. Pieczemy w temperaturze 210C (grzanie góra-dół) przez ok 35 minut.
Podajemy z sosem czosnkowym lub skropioną oliwą z oliwek.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.