Kapuśniak z kiszonej kapusty z podsmażonym boczkiem to jedna z moich ulubionych zimowych zup. Doskonale rozgrzewa i pysznie smakuje.
Składniki:
500 g kapusty kiszonej
kawałek mięsa np. żeberkach
200g wędzonego boczku
2 marchewki
2 marchewki
1 pietruszka
5 ziemniaków
2 cebule
5 ziemniaków
2 cebule
3 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 ząbek czosnku
sól, pieprz,
Przygotowanie:
1. Żeberka zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, czosnek i ziele angielskie i zagotowujemy.
2. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę.
sól, pieprz,
Przygotowanie:
1. Żeberka zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, czosnek i ziele angielskie i zagotowujemy.
2. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę.
3. Warzywa dodajemy do wywaru mięsnego i gotujemy do miekkośći.
4. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na głębokiej patelni. Boczek i kiełbasę przesmażyć na patelni, jak już się tłuszcz wytopi dorzucamy drobno posiekaną cebulę.
5. Kapustę dobrze odciskamy pozostawiając soki w misce. Kroimy ją na mniejsze części i dorzucić do patelni z boczkiem i cebulą. Smażymyprzez kilka minut, po czym podlać wodą i dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka z wywarem. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze chwilę. Jełśi zupa jest mało kwaśna dolewamy wcześniej wyciśnięty sok z kapusty.
Witaj, spodobał mi się Twój blog, dlatego postanowiłam zaprosić Cię do zabawy Liebster blog, więcej na moim blogu. http://zdrowoikolorowo1.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam!