Kurczak jak z reklamy delikatny, soczysty i miękki w kruchej
panierce. Palce lizać.
Składniki:
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki soli
1l oleju do smażenia
mąka do panierowania
Ciasto:
1 jajko
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
szczypta pieprzu cayenne
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Mięso myjemy, oczyszczamy, dzielimy na długie paski.
Przyprawy mieszamy, nacieramy nimi filety i odstawiamy do lodówki na ok 30min.
2. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy, aż uzyskamy
gładkie, jednolite, gęste ciasto. Ciastem zalewamy kurczaka, wkładamy do
lodówki na ok. 1 godzinę.
3. Na ok. 30 minut przed smażeniem, wyjmujemy kurczaka z
lodówki gdyż zimna panierka będzie „piła” dużo tłuszczu
4. Kurczaka obtaczamy dokładnie w mące i smażymy w głębokim
garnku ok 10 minut. Wykładamy na ręcznik papierowy.
Podajemy z frytkami, sałatką grecką i sosem czosnkowym lub po prostu na sałacie z sosem do nugetsów.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.