strucla z serem

paluchy drożdżowe z serem


W weekend goście byli więc trzeba było się zmobilizować i coś przygotować. Ciacho francuskie nam sie trochę przejadło więc postanowiłam zrobić przepyszne strucle serowe :). Przepis zaczerpnięty z Kuchni Lidla ale zmodyfikowałam go do łatwiejszej wersji - bez mielenia sera.


Składniki:

300 g mąki pszennej
40 g roztopionego masła
150 ml mleka
25 g drożdży
20 g cukru
2 jajka
2 opakowania cukru wanilinowego
szczypta soli
2 krople olejku wanilinowego
300 g  białego twarogu
50 g cukru pudru
1-2 łyżki śmietany 18% (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)


Przygotowanie:


1. Drożdże ucieramy z cukrem i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Mleko podgrzewamy, a następnie łączymy z utartymi drożdżami.
2. Ok. 3 łyżek mąki przesiewamy do miski i dodajemy do tego rozczyn z drożdży.Mieszamy dokładnie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
3. Gdy rozczyn urośnie, mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy do czasu, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
4. Twaróg,cukier puder, olejek waniliowy oraz cukier wanilinowy ucieramy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy śmietankę. 
5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o grubości około 5 mm. Na połowie rozsmarowujemy masę serową, składamy ciasto na pół tak, by część z masą serową była przykryta drugą częścią ciasta. Ciasto tniemy na paski szerokości około 2 cm. Pasy skręcamy kilkukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 15 minut by nam jeszcze trochę wyrosło, smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180°C na około 15-20 minut.

paluchy z serem

paluchy serowe


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.