fasolka szparagowa z zasmażką z bułki tartej

fasolka szparagowa

Dzisiaj obiadek tradycyjnie polski czyli młode ziemniaczki, kotlet oraz moja ulubiona fasolka szparagowa.



Składniki:

- 0,5 kg fasolki szparagowej
- łyżeczka soli
- 3 łyżki masła najlepiej klarowanego ale może też być zwykle
- 3 łyżki bułki tartej


Przygotowanie:

1. W dużym garnku wstawiamy wodę z solą.
2. Fasolkę dokładnie myjemy, obcinamy końcówki i kroimy w mniejsze kawałki.
3. Wkładamy do garnka i gotujemy ok 20 min. - do miękkości.
W czasie, gdy nasza fasolka się podgotowuje przygotowujemy zasmażkę z bułki tartej.
4. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy do niego bułkę tartą. Mieszamy łopatką by bułka równo się zarumieniła.  Gdy już osiągnie złocisty kolor dodajemy odcedzoną fasolkę i jeszcze chwilke podsmażamy.

Taka fasolka to znakomity dodatek do tradycyjnych polskich obiadów choć jak dla mnie - wielkiego smakosza fasolki szparagowej sama fasolka często stanowi samodzielne danie np. wczesną kolacje.

Smacznego!!!




zasmażka z bułki tartej

Komentarze