Sezon na kapustę w pełni zatem dzisiaj będzie aromatyczna i dietetyczna zupa z białej kapusty z dużą ilością koperku. Ponieważ dzisiaj znalazłam chwilkę by wyskoczyć na poznański ryneczek i kupić warzywa od babuszki to wszystko jest niesamowicie pachnące.
Składniki:
ok. 300 g mięsa, najlepiej żeberka
2 ziemniaki2 marchewki
kapusta
1 korzeń pietruszki
1/2 korzenia selera
1/3 korzenia pora
1 łyżeczka mielonego kminku
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskich
5 ziaren pieprzu
1-2 łyżeczki soli
1 pęczek koperku
natka z jednej pietruszki
Przygotowanie:
1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy na garnka, zalewamy do połowy wysokości wodą i zaczynamy gotować. Wsypujemy suszone przyprawy (kminek, liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli, pieprz).2. Włoszczyznę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do gotującego wywaru z mięsa.
3. Kapustę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, koperek i natkę pietruszki siekamy. Trochę koperku zostawiamy do przybrania. Wszystko wrzucamy do zupy i gotujemy przez ok 20-30 min. - aż warzywa staną się miękkie.
Doprawiamy solą oraz pieprzem.Podajemy posypane świeżym koperkiem.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.