Z okazji urodzin mój ukochany dostał niesamowicie śmietankowy i baaardzo malinowy Tort Charlotte. Wyszedł bardzo smaczny, palce lizać. Inspiracją były moje wypieki ale oczywiście musiałam coś zmodyfikować bo inaczej nie byłabym sobą.
Składniki na małą tortownicę - 18 cm.
Mus malinowy:
350 g malin (świeżych, mrożonych lub ze słoiczka)
świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny
1/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Krem śmietankowy:
świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny
1/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Krem śmietankowy:
250 g serka mascarpone, schłodzonego
150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 30 ml gorącego mleka, przestudzonej
Opakowanie 200 g biszkoptów Savoiardi/ladyfingers oraz 150 g malin/borówek/porzeczek do posypania tortu.
150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 30 ml gorącego mleka, przestudzonej
Opakowanie 200 g biszkoptów Savoiardi/ladyfingers oraz 150 g malin/borówek/porzeczek do posypania tortu.
Przygotowanie:
1. Formę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz.
2. Do garnka wkładamy maliny oraz sok z cytryny i cukier. Gotujemy stale mieszając, do rozpuszczenia się cukru i rozgotowania malin. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Przecieramy maliny przez sitko, dokładnie, do pozbycia się drobnych pesteczek. Dzięki temu powstanie nam przepyszne malinowe puree.
3. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, następnie dodajemy ją do podgrzanego puree. Wszystko odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
4. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, łączymy z malinowym piure, bardzo delikatnie mieszając. Gotowy mus malinowy przelewamy do formy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
5. W naczyniu umieścić serek mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier puder. Ubijamy na sztywno. Wlewamy przestudzoną żelatynę i ubijamy jeszcze chwilkę.
6. Krem śmietankowy wykładamy na stężały mus malinowy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki do momentu stężenia.
Gotowy deser ostrożnie wyciągamy z formy i przełożyć na paterę. Dekorujemy biszkoptami i przewiązujemy wstążką. Na koniec posypujemy świeżymi malinami i posypujemy cukrem pudrem.
3. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, następnie dodajemy ją do podgrzanego puree. Wszystko odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
4. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, łączymy z malinowym piure, bardzo delikatnie mieszając. Gotowy mus malinowy przelewamy do formy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
5. W naczyniu umieścić serek mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier puder. Ubijamy na sztywno. Wlewamy przestudzoną żelatynę i ubijamy jeszcze chwilkę.
6. Krem śmietankowy wykładamy na stężały mus malinowy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki do momentu stężenia.
Gotowy deser ostrożnie wyciągamy z formy i przełożyć na paterę. Dekorujemy biszkoptami i przewiązujemy wstążką. Na koniec posypujemy świeżymi malinami i posypujemy cukrem pudrem.
Niezwykle uroczy :)
OdpowiedzUsuńprzepyszny
OdpowiedzUsuń