Dzisiaj duuuuża ilość czekolady bo podobno pomaga w walce z jesienną handrą.
Czekoladowe ciasto z gruszkami i polewą czekoladową. Ciasto na bazie przepisu z Moich Wypieków.
Składniki:
Gruszki:
2. Do garnka wlewamy 1 litr wody, dodajemy cukier, przyprawy oraz sok z cytryny - zagotowujemy i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Do wrzątku wkładamy gruszki i gotujemy je około 10 minut na małym ogniu, do miękkości. Gruszki wyjmujemy i odsączamy.
7. Robimy polewę czekoladową:
Do garnuszka wlewamy śmietanę i likier, podgrzewamy do wrzenia po czym zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
5 dużych gruszek lub 6 - 7 małych
0,5 szklanki cukru
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
Ciasto:
150 g gorzkiej czekolady 70%
50 ml likieru migdałowego Amaretto
120 g masła
100 g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
100 g zmielonych migdałów
20 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
Ciasto:
150 g gorzkiej czekolady 70%
50 ml likieru migdałowego Amaretto
120 g masła
100 g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
100 g zmielonych migdałów
20 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa z amaretto:
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
60 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
40 ml likieru migdałowego Amaretto
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
60 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
40 ml likieru migdałowego Amaretto
Przygotowanie:
1. Gruszki obieramy ze skóry, od spodu usuwamy gniazda nasienne. Gruszki powinny stać, jeśli nie trzymają pionu należy je ściąć na równo od dołu.
2. Do garnka wlewamy 1 litr wody, dodajemy cukier, przyprawy oraz sok z cytryny - zagotowujemy i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Do wrzątku wkładamy gruszki i gotujemy je około 10 minut na małym ogniu, do miękkości. Gruszki wyjmujemy i odsączamy.
3. W garnuszku nad parą wodną umieszczamy likier i połamaną czekoladę. Podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady co jakiś czas mieszamy. Powstanie gładki sos czekoladowy, który trzeba lekko przestudzić.
4. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera aż do otrzymania puszystej masy. Cały czas mieszając wbijamy jajka. Dodajemy sos czekoladowy, może być ciepły, miksujemy do połączenia. Do masy dodajemy zmielone migdały oraz mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy rózgą kuchenną.
5.Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. W ciasto, wkładamy pionowo gruszki, powinny dotykać blachy.
6. Pieczemy w temperaturze 180ºC, bez termoobiegu, przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
4. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera aż do otrzymania puszystej masy. Cały czas mieszając wbijamy jajka. Dodajemy sos czekoladowy, może być ciepły, miksujemy do połączenia. Do masy dodajemy zmielone migdały oraz mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy rózgą kuchenną.
5.Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. W ciasto, wkładamy pionowo gruszki, powinny dotykać blachy.
6. Pieczemy w temperaturze 180ºC, bez termoobiegu, przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
7. Robimy polewę czekoladową:
Do garnuszka wlewamy śmietanę i likier, podgrzewamy do wrzenia po czym zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.