Dzisiaj do kawki polecam aromatyczne ciasto marchewkowe. Przepis powstał na bazie tortu marchewkowego który wręcz uwielbiam. Ciasto zachwyca bogactwem smaku i aromatu.
Składniki:
2/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki drobnego cukru
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2 jajka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki ananasów, posiekanych, odsączonych (z puszki lub świeżych)
1 szklanka marchewki, startej na średnich oczkach
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki soli
1 galaretka ananasowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
1. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę oraz przyprawy.2. W drugim naczyniu roztrzepaujemy jajka z olejem.
3. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.
4 Formę wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy ciasto i je wyrównujemy.
5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC i pieczemy przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.