ciasto marchewkowe z galaretką ananasową

galaretka z ananasem

Dzisiaj do kawki polecam aromatyczne ciasto marchewkowe.  Przepis powstał na bazie tortu marchewkowego który wręcz uwielbiam. Ciasto zachwyca bogactwem smaku i aromatu. 



Składniki:

2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki drobnego cukru
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2 jajka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki ananasów, posiekanych, odsączonych (z puszki lub świeżych)
1 szklanka marchewki, startej na średnich oczkach
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki soli
1 galaretka ananasowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Przygotowanie:

1. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę oraz przyprawy.
2. W drugim naczyniu roztrzepaujemy jajka z olejem.
3. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.
4 Formę wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy ciasto i je wyrównujemy.
5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC i pieczemy przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 
6. Wystudzamy najpierw w formie a następnie na wystudzić na kratce.
7. Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu.
8.  Na wystudzone ciasto wylewamy gęstniejącą galaretkę
9. Schładzamy w lodówce do momentu, gdy galaretka nam całkowicie stężnieje.

Smacznego :)
ciasto marchewkowe

marchewkowe pyszności

Komentarze