Mój synek miał niedawno urodziny i z tej okazji upiekłam przepyszny tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi.
Składniki:
biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki mąki
2/3 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki kakao
krem:
1/2 opakowania serka mascarpone
330 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
polewa:
3 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
40 g masła
0,5 łyżeczki żelatyny
słoik powideł śliwkowych
kilka kostek startej czekolady
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy czekoladowe blaty wg przepisu na biszkopt idealny.
2. Przygotowujemy krem:
Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę i serek mascarpone. Ubijamy do otrzymania gęstego kremu, uważając by krem się nie zważył. Pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder.
3. Biszkopt dzielimy na 3 części. Dwie z nich smarujemy powidłami a następnie przygotowanym kremem. Zostawiamy 3 łyżki kremu na ozdobienie boków tortu.
4. Boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy startą czekoladą.
5. Przygotowujemy polewę:
Żelatynę zalewamy niewielką ilością gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia. Pozostałe składniki zagotować. Do ciepłej masy dodajemy żelatynę. Całość wystudzamy. Jak polewa lekko zgęstnieje, polewamy nią wierzch ciasta.
Tort schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.