kluski z ricotty i szpinaku

kluski z ricotty z Biedronki


Uwielbiam kuchnię włoską dlatego nowa gazetka Biedronki bardzo przypadła mi do gustu. Słoneczne Włochy słyną z cudownych gatunków serów, dobrego wina oraz aromatycznych ziół. Połączenie tego całego dorobku daje niesamowita dania którym nie można się oprzeć.
dzisiaj zrobiłam STORZAPRETTI czyli kluski z sera ricotta i świeżego szpinaku. Wszystkie produkty można kupić w Biedronce więc  dostępne są dla każdego.





Składniki:


kluski:
150 g świeżego szpinaku
250 g sera Ricotta
1 duże jajko
20 g bułki tartej
sól
pieprz
mąka
starty parmezan

sos:
1 cebula
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki ziół prowansalskich
700 ml pasaty pomidorowej lub pomidory z puszki
sól
pieprz


Przygotowanie:

1. Zagotowujemy wodę na kluski.
2. Szpinak drobno siekamy, mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Jeśli kluski są zbyt rzadkie dosypujemy bułki tartej do momentu aż z ciasta da się zrobić zwarte wałeczki wielkości ok 3 x 5 cm. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
3. Kluski obtaczamy w mące i wrzucamy do wrzątku na kilka minut. Wyławiamy zaraz po wypłynięciu.
4. Siekamy drobno cebulę i podsmażamy ją na oliwie, po minucie dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę. Po tym czasie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, zioła prowansalskie oraz pasatę pomidorową. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok 15 min.
5. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200C.
6. Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy do niego kluski, posypujemy startym parmezanem i zapiekamy ok 5-7 minut.

Smacznego!!!

Danie idealne ilościowo dla 3 osób.

kluski z sera ricotta z Biedronki


Komentarze

  1. o, ja też lubię Biedronkowe inspiracje :) można w nich wynaleźć wiele ciekawych przepisów. kluski z pewnością smakują wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.