W tym miesiącu króluje u nas dynia - dużo jej więc przepisów będzie też sporo. Dzisiaj słodkie placuszki dyniowe. Idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie. Można je podawać z miodem, syropem klonowym lub cukrem pudrem. Ja jednak najbardziej lubię takie saute.
Składniki na ok. 12 sztuk:
1 szklanka puree z dyni, o rzadkiej konsystencji
1 szklanka mąki
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka płynnego miodu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2. W misce mieszamy łyżką puree z dyni z jajkami, roztopionym masłem i płynnym miodem. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka płynnego miodu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Puree z dyni przygotowujemy wg jednego z tych przepisów: puree z dyni pieczonej lub puree z dyni gotowanej.
3. Ciasto nakładamy na rozrzaną, suchą patelnię i formujemy z niego koła -Placuszki smażymy na suchej patelni ok 1-2 minut z każdej strony.
Najlepiej smakują ciepłe ale można jeść zimne lub odgrzane w mikrofalówce.
Fajny pomysł na drugie śniadanie do pracy.
uwielbiam dynię, a te placuszki są świetne!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń