dietetyczne placuszki dyniowe

placuszki dyniowe dla dzieci


W tym miesiącu króluje u nas dynia - dużo jej więc przepisów będzie też sporo. Dzisiaj słodkie placuszki dyniowe. Idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie. Można je podawać z miodem, syropem klonowym lub cukrem pudrem. Ja jednak najbardziej lubię takie saute.



Składniki na  ok. 12 sztuk:


1 szklanka  puree z dyni, o rzadkiej konsystencji
1 szklanka mąki
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka płynnego miodu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia



Przygotowanie:

1. Puree z dyni przygotowujemy wg jednego z tych przepisów: puree z dyni pieczonej lub puree z dyni gotowanej.

2. W misce mieszamy łyżką puree z dyni z jajkami, roztopionym masłem i płynnym miodem. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

3. Ciasto nakładamy na rozrzaną, suchą patelnię i formujemy z niego koła -Placuszki smażymy na suchej patelni ok 1-2 minut z każdej strony.

Najlepiej smakują ciepłe ale można jeść zimne lub odgrzane w mikrofalówce.
Fajny pomysł na drugie śniadanie do pracy.

Smacznego

placku z dyni na słodko

placku z dyni dla dzieci

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.