domowa biała kiełbasa



Niedługo święta a jak święta to mięso i wędliny. A jak wędliny to oczywiście biała kiełbasa mojej mamy. Lepszej nie ma!!! Idealna do żurku ;)
Niestety dzisiaj bez zdjęcia ale wkrótce postaram się je uzupełnić.




Składniki:


1,5 kg  łopatki wieprzowej
1,5 kg karkówki wieprzowej
7 łyżek majeranku
1 główka małego czosnku
2 łyżki pieprzu
3 łyżki soli
1 szklanka zimnej przegotowanej wody
jelito cienkie oczyszczone




Przygotowanie:


1. Jelito wyjmujemy z opakowania i przepłukujemy je wodą. Wkładamy je do miseczki i zalewamy świeżą wodą, zostawiamy na 1,5-2 godziny.
2. Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (takie by nam się je dobrze mieliło). Mięso dzielimy na te chude i te z tłustymi częściami. Te tłuste mielimy przez sito o mniejszych oczkach - 4mm, te chude o większych - 8mm. Dzięki temu kiełbasa będzie ładniej smaczniejsza.
3. Mieszamy oba mięsa i dodajemy do nich przyprawy. Ilość przypraw jest oczywiście kwestią gustu. Moja mama zawsze zachowuje takie proporcje i kiełbasa wychodzi pyszna ale jeśli chcecie możecie dać ich mniej lub więcej.
4. Na sam koniec dodajemy lodowatą wodę i wszystko wyrabiamy ok 15-20 minut.
5. Wymoczony flak nakładamy na maszynkę przez którą przepuszczamy nasze mięso. Formujemy kiełbaski.

Tak przygotowaną białą kiełbasę możemy zamrozić, uwędzić lub ugotować ( a raczej sparzyć bo białej kiełbasy się nie gotuje, tylko parzy pod przykryciem przez ok 30 min).



Komentarze