Dżem dyniowo- jabłkowy to idealny dodatek do naleśników, deserów i ciast.
Składniki:
4 kwaśne jabłka np. szara reneta, antonówka
1 szklanka purée z pieczonej dyni
2 łyżki cukru
5 kropli ekstraktu pomarańczowego
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1. Przygotowujemy purre z tego przepisu, jeśli mamy je zamrożone to rozmrażamy.
2 łyżki cukru
5 kropli ekstraktu pomarańczowego
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy purre z tego przepisu, jeśli mamy je zamrożone to rozmrażamy.
2. Obieramy jabłka i kroimy je na ćwiartki usuwając przy tym gniazda nasienne. Oczyszczone jabłka kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, ekstrakt z pomarańczy, gałkę muszkatołową oraz cynamon. Dusimy przez 10 minut, co chwilę mieszając.
3. Łączymy mus z jabłek z pure z dyni i miksujemy go blenderem na gładką masę. Mus ten prażymy na małym ogniu przez jeszcze 10-15 minut. Próbujemy czy ilość przypraw nam odpowiada.
4. Gorący dżem przekładamy do słoiczków i od razu zamykamy.
Można go przechowywać w lodówce przez ok. 1 tydzień. Jeśli chcemy dłużej cieszyć się naszym dżemem to możemy go zapasteryzować lub zamrozić.
Smacznego!!!
uwielbiam dynię, a taki dżem to rarytas :)
OdpowiedzUsuńPyszności.:)
OdpowiedzUsuń