dżem dyniowo-jabłkowy


mus dyniowo jabłkowy do naleśników


Dżem dyniowo- jabłkowy to idealny dodatek do naleśników, deserów i ciast.






Składniki:


4 kwaśne jabłka np. szara reneta, antonówka
1 szklanka purée z pieczonej dyni
2 łyżki cukru
5 kropli ekstraktu pomarańczowego
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej




Przygotowanie:



1. Przygotowujemy purre z tego przepisu, jeśli mamy je zamrożone to rozmrażamy.

2. Obieramy jabłka i kroimy je na ćwiartki usuwając przy tym gniazda nasienne. Oczyszczone jabłka kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, ekstrakt z pomarańczy, gałkę muszkatołową oraz cynamon. Dusimy przez 10 minut, co chwilę mieszając.

3. Łączymy mus z jabłek z pure z dyni i miksujemy go blenderem na gładką masę. Mus ten prażymy na małym ogniu przez jeszcze 10-15 minut. Próbujemy czy ilość przypraw nam odpowiada.

4. Gorący dżem przekładamy do słoiczków i od razu zamykamy. 

Można go przechowywać w lodówce przez ok. 1 tydzień. Jeśli chcemy dłużej cieszyć się naszym dżemem to możemy go zapasteryzować lub zamrozić.

Smacznego!!!


jak zrobić mus z dyni


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.