dżem dyniowo-pomarańczowy

dżem z dyni

Właściwości zdrowotnych dyni nie sposób przecenić. Jest ona źródłem wielu witamin i minerałów. Warto dodać ją do menu bo jest zarówno niskokaloryczna i sycąca. Gorąco polecam na te chłodne dni.





Składniki:


1 kg dyni
2 pomarańcze
1 cytryna
1 saszetka żelfixu (1:3)
300 g cukru



Przygotowanie:


1. Dynię myjemy, kroimy na 4 części, obieramy ze skórki  i wyciągamy miękki miąższ wraz z pestkami.  Twardy miąższ kroimy w kostkę i wkładamy do garnka.

2. Dynie zalewamy 50 ml wody i gotujemy do miękkości przez ok 20 min, co chwilę mieszając by nam się nie przypaliła.

3. Wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny.

4. Miękką dynię miksujemy blenderem na gładki mus. Dodajemy cukier, sok z pomarańczy i cytryny oraz żelfix i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez ok 3-5 minut

5. Gorącym dżemem napełniamy wyparzone gorące słoiki i od razu zakręcamy.
Przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu.

dżem z dyni dżem z pomarańczy


Komentarze

  1. pysznie brzmi a można dynie zmieszać z innymi owocami i zrobić drzem ,mam nadmiar dyni a dżemiku jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszny jest też dżem/mus dyniowo-jabłkowy lub mieszanka dyniowo-jabłkowo-pomarańczowa. Planuję robić w tym tygodniu i wtedy pojawi się przepis.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.