Właściwości zdrowotnych dyni nie sposób przecenić. Jest ona źródłem wielu witamin i minerałów. Warto dodać ją do menu bo jest zarówno niskokaloryczna i sycąca. Gorąco polecam na te chłodne dni.
Składniki:
1 kg dyni
2 pomarańcze
1 cytryna
1 saszetka żelfixu (1:3)
300 g cukru
Przygotowanie:
1. Dynię myjemy, kroimy na 4 części, obieramy ze skórki i wyciągamy miękki miąższ wraz z pestkami. Twardy miąższ kroimy w kostkę i wkładamy do garnka.
2. Dynie zalewamy 50 ml wody i gotujemy do miękkości przez ok 20 min, co chwilę mieszając by nam się nie przypaliła.
3. Wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny.
pysznie brzmi a można dynie zmieszać z innymi owocami i zrobić drzem ,mam nadmiar dyni a dżemiku jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńPyszny jest też dżem/mus dyniowo-jabłkowy lub mieszanka dyniowo-jabłkowo-pomarańczowa. Planuję robić w tym tygodniu i wtedy pojawi się przepis.
Usuń