Lubię potrawy jednogarnkowe bo są zazwyczaj szybkie i nie ma po nich dużo zmywania.
Dzisiaj gulasz z dyni z czerwoną soczewicą i pomidorami.
Składniki:
2 szklanki obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni
500 g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów
500 g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów
100 g ryżu
1 szklanka czerwonej soczewicy
3 szklanki wody
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
350 g szynki
1 łyżeczka kurkumy
1 szklanka czerwonej soczewicy
3 szklanki wody
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
350 g szynki
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia
1. W dużym garnku na oleju zeszklić cebulę razem z rozgniecionym czosnkiem, dodać pokrojone mięso i dokładnie obsmażyć. Dodać przyprawy i chwilkę podsmażyć.
2. Dodać ryż i soczewicę, wymieszać i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Wlać gorącą wode i zagotować. Dodać dynię, obrane i pokrojone w kostkę pomidory (bez nasion i soku). Wymieszać i zagotować.
Gotować przez około 20 minut do czasu aż ryż będzie miękki. Doprawić solą i pieprzem.
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
1. W dużym garnku na oleju zeszklić cebulę razem z rozgniecionym czosnkiem, dodać pokrojone mięso i dokładnie obsmażyć. Dodać przyprawy i chwilkę podsmażyć.
2. Dodać ryż i soczewicę, wymieszać i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Wlać gorącą wode i zagotować. Dodać dynię, obrane i pokrojone w kostkę pomidory (bez nasion i soku). Wymieszać i zagotować.
Gotować przez około 20 minut do czasu aż ryż będzie miękki. Doprawić solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.