Pierniczki z naszego ulubionego przepisu. Wychodzą zawsze, wspaniale się przechowują i są przepyszne. Dzisiaj robię kolejną porcję bo ta z weekendu już została zjedzona - może ta przetrwa do Świąt ;)
Składniki:
2 szklanki mąki
3 łyżki płynnego miodu
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki przyprawy korzennej
1 łyżka masła
1/4 szklanki podgrzanego mleka
1. Masło wyciągamy z lodówki, łączymy z pozostałymi składnikami (bez mleka) i zagniatamy z nich ciasto.
2. Jak już wszystkie składniki się połączą to dodajemy po jednej łyżce ciepłe mleko do momentu aż ciasto będzie gęste i średnio twarde. Możemy nie zużyć całego mleka.
3. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez ok 10 minut.
3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wycinamy z niego różnorodne kształty.
4. Nagrzewamy piekarnik do 180 C z grzaniem góra dół. Pieczemy przez 10 - 15 minut.
5. Zdobimy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki przyprawy korzennej
1 łyżka masła
1/4 szklanki podgrzanego mleka
Przygotowanie:
1. Masło wyciągamy z lodówki, łączymy z pozostałymi składnikami (bez mleka) i zagniatamy z nich ciasto. 2. Jak już wszystkie składniki się połączą to dodajemy po jednej łyżce ciepłe mleko do momentu aż ciasto będzie gęste i średnio twarde. Możemy nie zużyć całego mleka.
3. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez ok 10 minut.
3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wycinamy z niego różnorodne kształty.
4. Nagrzewamy piekarnik do 180 C z grzaniem góra dół. Pieczemy przez 10 - 15 minut.
5. Zdobimy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńRobiłam i wyszly pyszne. Juz zawsze goszcza na naszym stole świątecznym
OdpowiedzUsuń