Naszła mnie ochota na świeży cieplutki chleb, a jak swój chleb to masełko też musi być swoje :)
Składniki:
250 ml śmietany 30 %
natka pietruszki
ewentualnie sól
Przygotowanie:
1. Śmietanę wyciągamy z lodówki na min. 30 minut przed rozpoczęciem pracy - musi być ocieplona
2. Pietruszkę myjemy i drobno kroimy.
3. Śmietanę wlewamy do miseczki i ubijamy na szybkich obrotach blenderem lub mikserem do momentu, aż wytworzy się serwatka (takie białe paski i woda) - ok 3 minut. Dodajemy szczyptę soli oraz pietruszkę i blendujemy jeszcze chwilkę.
4. Przekładamy na sitko lub gazę i odsączamy. Przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki.
Jeśli nie macie sprzętu to takie masełko można też zrobić w zamkniętym słoiku. Śmietanę wlewamy do słoika, zakręcamy i energicznie potrząsamy do momentu wytworzenia się serwatki. Tak robiły nasze mamy i sposób ten dobrze się sprawdza i działa świetnie na mięśnie :)
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.