domowe masło pietruszkowe



domowe masełko

Naszła mnie ochota na świeży cieplutki chleb, a jak swój chleb to masełko też musi być swoje :)




Składniki:

250 ml śmietany 30 % 
natka pietruszki
ewentualnie sól

Przygotowanie:


1. Śmietanę wyciągamy z lodówki na min. 30 minut przed rozpoczęciem pracy - musi być ocieplona
2. Pietruszkę myjemy i drobno kroimy.
3. Śmietanę wlewamy do miseczki i ubijamy na szybkich obrotach blenderem lub mikserem do momentu, aż wytworzy się serwatka (takie białe paski i woda) - ok 3 minut. Dodajemy szczyptę soli oraz pietruszkę i blendujemy jeszcze chwilkę.
4. Przekładamy na sitko lub gazę i odsączamy. Przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki.

Jeśli nie macie sprzętu to takie masełko można też zrobić w zamkniętym słoiku. Śmietanę wlewamy do słoika, zakręcamy i energicznie potrząsamy do momentu wytworzenia się serwatki. Tak robiły nasze mamy i sposób ten dobrze się sprawdza i działa świetnie na mięśnie :)

Smacznego


masło bez chemii

zdrowe masło bez sztucznych dodatków

Komentarze