Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
75 dag śliwek węgierek
1 jajko
1 łyżka masłą
3 łyżki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
masło do polania
cukier do posypania
Przygotowanie:
1. Śliwki myjemy i wyciągamy z nich pestki.
2. Ziemniaki rozgniatamy i robimy z nich piure razem z łyżką masła i mlekiem. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz jajko. Zagniatamy ciasto.
3. Z ciasta formujemy gruby wałek, kroimy go na mniejsze części, rozgniatamy i wkładamy na środek wydrążoną śliwkę. Starannie zlepiamy i formujemy kulkę. Odkładamy na blat oprószony mąką.
4. Knedle wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch są gotowe. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, polewamy stopionym masłem by się nie skleiły.
Zamiast śliwek można też użyć innych owoców np. truskawek, wiśni, jabłek.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.