Składniki:
500 g cebuli ok. 4-5 szt
2 łyżki masła klarowanego
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
150 ml białego wytrawnego wina
900 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
pieczywo
starty żółty ser
sól, pieprz ziołowy do smaku
1/2 łyżeczki tymianku
150 ml białego wytrawnego wina
900 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
pieczywo
starty żółty ser
sól, pieprz ziołowy do smaku
Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy na średnim ogniu 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Cebula powinna się zarumienić i lekko zbrązowieć ale nie może się przypalić.
2. Obieramy czosnek i kroimy go w drobną kosteczkę lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do cebuli. Smażymy jeszcze przez kilka minut
3. Zwiększamy ogień i dodajemy białe wino. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy drewnianą łyżką zeskrobując z dna przyklejoną cebulę i czosnek.
4. Gotujemy około 3 minut i dolewamy bulion. Gotujemy 30 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym oraz tymiankiem.
5. Z pieczywa przygotowujemy grzanki wg przepisu na grzanki.
6. Do miseczek wlewamy porcję gorącej zupy, wkładamy grzanki i posypujemy startym serem.
2. Obieramy czosnek i kroimy go w drobną kosteczkę lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do cebuli. Smażymy jeszcze przez kilka minut
3. Zwiększamy ogień i dodajemy białe wino. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy drewnianą łyżką zeskrobując z dna przyklejoną cebulę i czosnek.
4. Gotujemy około 3 minut i dolewamy bulion. Gotujemy 30 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym oraz tymiankiem.
5. Z pieczywa przygotowujemy grzanki wg przepisu na grzanki.
6. Do miseczek wlewamy porcję gorącej zupy, wkładamy grzanki i posypujemy startym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.