zupa cebulowa po polsku

łatwa zupacebulowa



Składniki:


500 g cebuli ok. 4-5 szt
2 łyżki masła klarowanego
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
150 ml białego wytrawnego wina
900 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
pieczywo
starty żółty ser
sól, pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie:


1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy na średnim ogniu 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Cebula powinna się zarumienić i lekko zbrązowieć ale nie może się przypalić.

2. Obieramy czosnek i kroimy go w drobną kosteczkę lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do cebuli. Smażymy jeszcze przez kilka minut

3. Zwiększamy ogień i dodajemy białe wino. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy drewnianą łyżką zeskrobując z dna przyklejoną cebulę i czosnek.

4. Gotujemy około 3 minut i dolewamy bulion. Gotujemy 30 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym oraz tymiankiem.

5. Z pieczywa przygotowujemy grzanki wg przepisu na grzanki.

6. Do miseczek wlewamy porcję  gorącej zupy, wkładamy grzanki i posypujemy startym serem.  

Smacznego!!!

przepis na zupę cebulową

smaczna zupa cebulowa

Komentarze