Dzisiaj specjalność poznaniaków czyli szparagi a dokładnie krem ze szparagów.
Poznań to miasto szparagowe więc tego dania nie może u mnie zabraknąć.
Składniki:
2 średniej wielkości ziemniaki
500 g białych szparagów
2 marchewki
1 pietruszka
0,25 kawałaka selera
2 średnie cebule
1 łyżka masła
2 żółtka (można pominąć)
1/2 pęczka zielonej pietruszki
szczypta soli
1. Włoszczyznę i ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Zagotowujemy w 6 szklankach wody.
2 średnie cebule
1 łyżka masła
2 żółtka (można pominąć)
1/2 pęczka zielonej pietruszki
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Włoszczyznę i ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Zagotowujemy w 6 szklankach wody.
2. Szparagi oczyszczamy z włókien, odcinamy główki, resztę kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Wrzucamy (prócz główek) do gotujących się warzyw i solimy.
3. Całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane.
4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na maśle. Dodajemy do wywaru.
5. Żółtka wbijamy do miseczki, rozkłócamy widelcem, wlewamy niewielką ilość wywaru warzywnego i energicznie mieszamy, aż składniki połączą się. Zestawiamy garnek z zupą z ognia, dodajemy roztrzepane z bulionem żółtka. Stawiamy na chwilę na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.
3. Całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane.
4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na maśle. Dodajemy do wywaru.
5. Żółtka wbijamy do miseczki, rozkłócamy widelcem, wlewamy niewielką ilość wywaru warzywnego i energicznie mieszamy, aż składniki połączą się. Zestawiamy garnek z zupą z ognia, dodajemy roztrzepane z bulionem żółtka. Stawiamy na chwilę na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.
Bardzo lubię tą zupę! Szkoda, że sezon na szparagi tak krótko trwa! :)
OdpowiedzUsuń