krem ze szparagów


zupa szparagowa

Dzisiaj specjalność poznaniaków czyli szparagi a dokładnie krem ze szparagów. 
Poznań to miasto szparagowe więc tego dania nie może u mnie zabraknąć.



Składniki:



2 średniej wielkości ziemniaki
500 g białych szparagów 
2 marchewki
1 pietruszka
0,25 kawałaka selera
2 średnie cebule
1 łyżka masła
2 żółtka (można pominąć)
1/2 pęczka zielonej pietruszki
szczypta soli



Przygotowanie:


1. Włoszczyznę i ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Zagotowujemy w 6 szklankach wody.
2. Szparagi oczyszczamy z włókien,  odcinamy główki, resztę kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Wrzucamy (prócz główek) do gotujących się warzyw i solimy.
3. Całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane.
4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na maśle. Dodajemy do wywaru.
5.  Żółtka wbijamy do miseczki, rozkłócamy widelcem, wlewamy niewielką ilość wywaru warzywnego i energicznie mieszamy, aż składniki połączą się. Zestawiamy garnek z zupą z ognia, dodajemy roztrzepane z bulionem żółtka. Stawiamy na chwilę na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. 
6.Zdejmujemy zupę z ognia, lekko przestudzamy, doprawiamy do smaku solą i miksujemy blenderem.

Główki szparagów gotujemy chwilkę na parze lub krótko blanszujemy na patelni z masłem. Podajemy ciepłe z główkami szparagów, posypane natką pietruszki

zupa krem ze szparagów


jak zrobić krem ze szparagów

Komentarze

  1. Bardzo lubię tą zupę! Szkoda, że sezon na szparagi tak krótko trwa! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.