barszcz z jajkiem

barszcz z jajjem

Barszcz kojarzy mi się z dzieciństwem - zapewne dlatego, że w moim rodzinnym domu często gościł na stole. Sama rzadko go przygotowuje bo moja rodzinka nie przepada za tą zupą a szkoda bo jest przepyszna i bardzo zdrowa! Przepis z zeszytu mojej mamy - mam nadzieję , że Wam zasmakuje!!!




Składniki

1 włoszczyzna
6 średnich buraków
70 g suszonych prawdziwków
500 ml kwas buraczany lub 2 łyżek octu lub soku z cytryny
5 ziaren czarnego pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
jajka ugotowane na twardo
szczypiorek


Przygotowanie:



1. W garnku ugotuj na małym ogniu przyprawy oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa: włoszczyznę oraz buraki.
2. Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin, dodaj do wywaru z warzyw.
3. Gdy wywar zyska na intensywności dopraw go do smaku kwasem buraczanym przygotowanym wcześniej lub odrobiną octu/sokiem z cytryny.
4. Pojawaj z ugotowanym jajkiem i szczypiorkiem


barszcz ukraiński

przepis na domową zupę

Komentarze