chleb pizza czyli włoski chlebek zwijany, na drożdżach


włoski chlebek zwijany

Prosty przepis na włoski chlebek pizza.
 Z podanych proporcji wychodzą dwa średniej wielkości chleby można więc zmniejszyć proporcje o połowę, jeśli chcecie upiec jeden bochenek tak na próbę. 
Gorąco polecam :)  W smaku przypomina pizze.




Składniki:

20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
150 g letniego mleka
350 g mąki pszennej tortowej (najlepiej typ 480)
150 g mąki pszennej razowej (najlepiej typ 1850 lub 2000)
2 łyżeczki soli
30 g roztopionego masła
150 g letniej wody
1/2 opakowania fety
1 puszka pomidorów krojonych 
6 szt pomidorów suszonych z oliwy
1 duża cebula
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazyli


Przygotowanie:

1. Drożdże rozkruszyć, zasypać łyżeczką cukru i dodać letnie mleko i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut

2. Oba rodzaje mąki wymieszać z solą, dodać roztopione masło, mieszaninę drożdży oraz ciepłą wodę. Rękoma wyrobić miekkie i elastyczne ciasto. 
Ciasto nie powinno lepić się do dłoni. Gdyby było zbyt kleiste można dodać jeszcze odrobinę mąki dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

3.Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę – do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość.

4. Zrobić sos pomidorowy. Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie z suszonych pomidorów. Dodać pomidory z puszki oraz oregano i bazylie. Chwilkę poddusić. Na koniec dodać poszatkowane suszone pomidory.

5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Ciasto posmarować pomidorowym pesto i posypać pokruszonym serem feta. Zwinąć w wałek i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Oczywiście w ciepłym miejscu.

6. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program góra + dół i piec przez ok 50 minut - 1 godzinę.

Smacznego!!!




przepis na chleb

włoski chlebek zwijany

włoski chlebek zwijany


Komentarze