Bardzo cenię sobię szybkie przepisy bo czasu mam mało, lubię spać a jak się śpi to robota się zbiera :)
Ale do rzeczy... dzisiaj szybciutkie pesto.
Składniki:
1 doniczka liści bazylii
1/2 ząbka czosnku
2 łyżkiorzeszków pinii zrumienionych na suchej patelni (mogą być też pestki dyni)
2 łyżki startego parmezanu
4 łyżki oliwy z oliwek
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub miksujemy rozdrabniaczem blenderem, tak aby powstały małe kawałki składników. Na koniec doprawiamy solą morską i pieprzem do smaku.
Taki sos - pesto bazyliowe podajemy z makaronami, jako smarowidło do kanapek lub jako dodatek do np. pieczonej dyni z tego przepisu :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.