dietetyczny krem z ciecierzycy



krem z cieciorki

Ciecierzyca, znana także pod nazwą cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości zdrowotne od dawna są docenianie w wielu  krajach. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia falafeli oraz humusu. Ciecierzyca jest skarbnicą białka,  sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. 
Samo zdrowie na talerzu więc smacznego!




Składniki:

1 szkl. namoczonej na noc ciecierzycy

2 marchewki

1pietruszka

mały kawałek selera

mały por

4 średnie ziemniaki

listek laurowy

ząbek czosnku

łyżka koncentratu pomidorowego

sól

pieprz

oliwa

1/2 kostki sera feta





Przygotowanie:

Włoszczyznę i ziemniaki oczyścić i pokroić w grubą kostkę, wymieszać z ciecierzycą. Zalać wodą, trochę ponad powierzchnię warzyw, dodać przyprawy: liść laurowy, czosnek i koncentrat pomidorowy. Dodać łyżkę oliwy
Gotować trzy godziny na wolnym ogniu, pod przykryciem. Usunąć listek laurowy. Zmiksować i przyprawić solą oraz pieprzem.


Podawać ciepłe z pokrojonym serem feta




krem z ciecierzycy

Komentarze