Ciecierzyca, znana także pod nazwą cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości zdrowotne od dawna są docenianie w wielu krajach. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia falafeli oraz humusu. Ciecierzyca jest skarbnicą białka, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Samo zdrowie na talerzu więc smacznego!
Składniki:
1 szkl. namoczonej na noc ciecierzycy
2 marchewki
1pietruszka
mały kawałek selera
mały por
4 średnie ziemniaki
listek laurowy
ząbek czosnku
łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
oliwa
1/2 kostki sera feta
Przygotowanie:
Włoszczyznę i ziemniaki oczyścić i pokroić w grubą kostkę, wymieszać z ciecierzycą. Zalać wodą, trochę ponad powierzchnię warzyw, dodać przyprawy: liść laurowy, czosnek i koncentrat pomidorowy. Dodać łyżkę oliwy
Gotować trzy godziny na wolnym ogniu, pod przykryciem. Usunąć listek laurowy. Zmiksować i przyprawić solą oraz pieprzem.
Podawać ciepłe z pokrojonym serem feta
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.