Na deser po pysznym obiedzie lub na słodką kolację najbardziej lubię placki. Mogą być w każdej postaci i z dowolnymi dodatkami. Te tutaj w wersji zdrowej czyli z razową mąką, miodem, dynią i malinami :) Palce lizać :)
Składniki na ok. 12
sztuk:
1 szklanka puree z
dyni, o rzadkiej konsystencji
1 szklanka mąki razowej, orkiszowej
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka płynnego miodu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
maliny
Przygotowanie:
1. Puree z dyni przygotowujemy wg jednego z tych przepisów:
puree z dyni pieczonej lub puree z dyni gotowanej.
2. W misce mieszamy łyżką puree z dyni z jajkami,
roztopionym masłem i płynnym miodem. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do
pieczenia. Dokładnie mieszamy.
3. Ciasto nakładamy na rozgrzaną, suchą patelnię i formujemy
z niego koła.
Placuszki smażymy na suchej patelni ok 1-2 minut z każdej
strony.
Najlepiej smakują ciepłe ale można jeść zimne lub odgrzane w
mikrofalówce.
Fajny pomysł na drugie śniadanie do pracy.
Podajemy z owocami – u mnie z domowymi całymi malinami w syropie.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.