placuszki dyniowe z malinami




placki z mąki orkiszowej


Na deser po pysznym obiedzie lub na słodką kolację najbardziej lubię placki. Mogą być w każdej postaci i z dowolnymi dodatkami. Te tutaj w wersji zdrowej czyli z razową mąką, miodem, dynią i malinami :) Palce lizać :)






Składniki na  ok. 12 sztuk:

1 szklanka  puree z dyni, o rzadkiej konsystencji
1 szklanka mąki razowej, orkiszowej
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka płynnego miodu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
maliny



Przygotowanie:

1. Puree z dyni przygotowujemy wg jednego z tych przepisów: puree z dyni pieczonej lub puree z dyni gotowanej.

2. W misce mieszamy łyżką puree z dyni z jajkami, roztopionym masłem i płynnym miodem. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

3. Ciasto nakładamy na rozgrzaną, suchą patelnię i formujemy z niego koła.
Placuszki smażymy na suchej patelni ok 1-2 minut z każdej strony.

Najlepiej smakują ciepłe ale można jeść zimne lub odgrzane w mikrofalówce.
Fajny pomysł na drugie śniadanie do pracy.


Smacznego!!!

dietetyczne placki


co zrobić z dyni

Komentarze