chłodnik

szybki chłodnik


Sezon na botwinkę powoli się zaczyna zatem zaczynamy przepisy z tym zdrowym, pełnym witamin warzywem.



Składniki:
1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami
400 ml kefiru
1 lity wody
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki octu winnego
sól, pieprz
1 ogórek gruntowy
½ pęczka rzodkiewki
½ pęczka koperku


Przygotowanie:
Buraczki obrać i pokroić w małą kosteczkę. Łodyżki i liście botwinki drobno posiekać drobno.
Zagotować wodę, dodać pokrojone buraczki, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 - 8 minut, następnie dodać łodyżki i liście i gotować jeszcze przez 3 minuty.
Dodać sok z cytryny oraz ocet. Gotować przez ok. 1 minutę, doprawić solą i pieprzem. Wywar ostudzić.
Pokroić rzodkiewki i ogórka w kostkę, dodać do wystudzonego wywaru.
Na koniec wsypać poszatkowany koperek i kefir. Wymieszać i schłodzić w lodowce.

Smacznego!!!


zupa z botwinki

Komentarze