Sezon na botwinkę powoli się zaczyna zatem zaczynamy przepisy z tym zdrowym, pełnym witamin warzywem.
Składniki:
1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami
400 ml kefiru
1 lity wody
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki octu winnego
sól, pieprz
1 ogórek gruntowy
½ pęczka rzodkiewki
½ pęczka koperku
Przygotowanie:
Buraczki obrać i pokroić w małą kosteczkę. Łodyżki i liście botwinki
drobno posiekać drobno.
Zagotować wodę, dodać pokrojone buraczki, zmniejszyć ogień i
gotować przez około 5 - 8 minut, następnie dodać łodyżki i liście i gotować jeszcze
przez 3 minuty.
Dodać sok z cytryny oraz ocet. Gotować przez ok. 1 minutę, doprawić
solą i pieprzem. Wywar ostudzić.
Pokroić rzodkiewki i ogórka w kostkę, dodać do wystudzonego
wywaru.
Na koniec wsypać poszatkowany koperek i kefir. Wymieszać i schłodzić
w lodowce.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.