Super przekąska gotowa w 10 minut a znikająca w następne 5 :)
Przepis wzorowany na batoniku Kinder Country ale dużo lepszy bo wykonany ze znanych nam składników, bez chemii no i z doprawiony najważniejszą przyprawą czyli sercem.
Składniki:
1 duże opakowanie herbatników
1 opakowanie prażonych ziaren pszenicy, orkiszu, żyta
1 duże opakowanie herbatników
1 opakowanie prażonych ziaren pszenicy, orkiszu, żyta
(teraz dostępne w Lidlu)
ok 300 ml śmietanki 30 %
3 łyżki serka mascarpone
ok 300 ml śmietanki 30 %
3 łyżki serka mascarpone
1 tabliczka białej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
2 łyżki mleka lub śmietanki
Przygotowanie:
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, czekamy aż ostygnie.odstawiamy do wystygnięcia .
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i na koniec wystudzoną czekoladę. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy prażone ziarna. Całość wkładamy do lodówki.
Roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę, dodajemy do niej 2 łyżki mleka.
Na prostokątnej blaszce układamy herbatniki. Na nie wykładamy masę śmietanową i na wierzch znowu herbatniki ( w takiej samej konfiguracji by łatwo było później wyciąć z tego ciasteczka).
Polewamy mleczną czekoladą i wkładamy do lodówki.
Czekamy, aż chwilę masa stężeje ale powiem szczerze, że jest to bardzo trudne :)
Smacznego!!!
Super, kocham te batoniki!
OdpowiedzUsuń