wołowina po chińsku z domowym makaronem


chińszczyzna z makaronem




Składniki:

400 g wołowiny
2 ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru - 1 cm
1 łyżka soku z cytryny
6 łyżek sosu sojowego
olej słonecznikowy
szczypta chili
500 g kapusty chińskiej (może być kapusta biała)
2 średnie marchewki
1 pęczek cebulki dymki
150 g kiełków soi
sól
*opcjonalnie 50 g orzechów nerkowca


Przygotowanie:


Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski. Czosnek oraz imbir obrać, posiekać, wymieszać z chili, sokiem z cytryny, 3 łyżkami sosu sojowego i 3 łyżkami oleju.
Marynować mięso w przygotowanej marynacie przez 1-1,5 godz.

Kapustę, marchewki i cebulę oczyścić, kapustę pokroić w poprzek na paski o szerokości 1 cm, marchewkę obrać i pokroić w paseczki, cebulę – w krążki. Kiełki osączyć z zalewy. 

Mięso osączyć i zebrać nadmiar marynaty (odstawić na później). Porcje mięsa podsmażyć w rozgrzanym woku lub na głębokiej patelni. Kapustę, marchew i cebulę wrzucić do mięsa. Dodać marynatę i smażyć mniej więcej przez 5 minut. Dodać kiełki soi i orzechy nerkowca i smażyć jeszcze przez 3 minuty, doprawić do smaku pozostałym sosem sojowym i chili. 
Podawać z domowym makaronem lub ryżem.

U mnie z makaronem z tego przepisu: domowy makaron
Ugotowany makaron dorzuciłam do dana razem z kiełkami soi i sosem sojowym.


jak zrobić chinszczyznę w domu


danie chińskie z domowym makaronem


Komentarze