Uwielbiam szpinak w każdej postaci więc krem ze szpinaku trafił od razu na moją listę must to do.
Zupę robiłam ze świeżego szpinaku bo uważam że wtedy jest smaczniejsza ale można też zrobić z mrożonego.
Składniki:
opakowanie świeżego szpinaku (lub mrożonego)
2 marchewki
1/4 selera
1 pietruszka
2 cebule
5 ząbków czosnku
3 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz
200 ml śmietany 30%
grzanki
parmezan
2 łyżki masła najlepiej klarowanego
2 łyżki masła najlepiej klarowanego
Przygotowanie:
1. Świeży szpinak czyścimy - można też oderwać łodyżki ale moim zdaniem jest to zbędne zajęcie. Po oczyszczeniu,
szpinak rwiemy na mniejsze kawałki (uwaga nie kroić nożem metalowym, bo straci dużą ilość
żelaza i magnezu. można kroić porcelanowym ale polecam jednak je rwać)
2. Na głębokiej patelni przez minute podsmażamy na maśle posiekany czosnek i po chwili dodajemy szpinak. Dusimy przez około 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia po czym blendujemy.
Podajemy z grzankami i startym parmezanem.
Uwielbiam szpinak we wszelkiej postaci. :)
OdpowiedzUsuńja również :) Mam nadzieję, że zupa smakowała ;)
OdpowiedzUsuń