krem szpinakowy




Uwielbiam szpinak w każdej postaci więc krem ze szpinaku trafił od razu na moją listę must to do.
Zupę robiłam ze świeżego szpinaku bo uważam że wtedy jest smaczniejsza ale można też zrobić z mrożonego.

jak zrobić krem ze szpinaku

Składniki:


opakowanie świeżego szpinaku (lub mrożonego)
2 marchewki
1/4  selera
1 pietruszka
2  cebule
5 ząbków czosnku
3 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka ziół  prowansalskich
sól, pieprz
200 ml śmietany 30%
grzanki
parmezan
2 łyżki masła najlepiej klarowanego

Przygotowanie:


1. Świeży szpinak czyścimy - można też oderwać łodyżki ale moim zdaniem jest to zbędne zajęcie. Po oczyszczeniu, szpinak rwiemy na mniejsze kawałki (uwaga nie kroić nożem metalowym, bo straci dużą ilość żelaza i magnezu. można kroić porcelanowym ale polecam jednak je rwać)
2. Na głębokiej patelni przez minute podsmażamy na maśle posiekany czosnek i po chwili dodajemy szpinak. Dusimy przez około 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia po czym blendujemy.
 3. W garnku podduszamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Wlewamy ok 1 litr wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut, do miękkości warzyw. Po przestygnięciu blendujemy.
 4. Wszystko razem miksujemy na gładką zieloną masę, przyprawiamy pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz solą. Na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Podajemy z grzankami i startym parmezanem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.