Kawa na 1000 sposobów




"Do dobrej kawy pasują trzy rzeczy: po pierwsze kawa, po drugie kawa, a po trzecie - jeszcze raz kawa" 
Aleksander Dumas




Tajemnice kawy czyli co prawdziwy kawosz o kawie wiedzieć powinien.


Caffe lungo
Przedłużana kawa espresso, którą przyrządzamy z większej ilości wody (do 45 ml)

Caffe doppio
Podwójne espresso serwowane w podłużnych, wąskich filiżankach.

Caffe con panna
Espresso udekorowane niewielką ilością bitej śmietany

Caffe macchiato
Espresso z dodatkiem odrobiny spienionego mleka

Caffe maroccino
Espresso parzone w dużej filiżance (160ml) uzupełnione spienionym mlekiem i posypane odrobiną kakao.

Cappuccino
Przedłużone espresso z dodatkiem spienionego mleka i z czapą z samej pianki, podawane w grubościennej filiżance średniej wielkości.

Caffe corretto
"Skorygowane espresso" czyli espresso z odrobiną alkoholu.

Caffe cortado
Espresso z mlekiem skondensowanym. Filiżankę do espresso zalewamy 5 ml schłodzonego mleka skondensowanego i dopełniamy espresso (25 ml)

Caffe americano
Espresso przedłużone gorącą wodą serwowane w filiżankach  standardowej wielkości.

Melange
Austriacki specjał czyli espresso przedłużone jednocześnie gorącą wodą i mlekiem w równych proporcjach, udekorowane pianką z mleka.

Latte macchiato
Do grubościennej wysokiej szklanki wlewamy nieco spienione mleko następnie dodajemy espresso.  Na skutek różnicy temperatur gorące espresso zatrzymuje się pomiędzy warstwą mleka a pianką.
Serwowane z długą łyżeczką.

Caffe latte
Espresso z dodatkiem gorącego mleka i niewielkiej ilości pianki. Przez włochów serwowane w szerokich filiżankach, w Polsce podawane podobnie jak latte macchiato.

Caffe frappe
Przestudzone espresso z lodem w kostkach lub pokruszonym oraz porcją zimnego mleka serwowane w wysokich grubościennych szklankach ze słomką i długą łyżką.
Powstało dużo odmian caffe frappe. Do naszej kawy możemy dodać wszelakie syropy smakowe, kulkę lodów waniliowych lub czapę z bitej śmietany.



Wariacje na temat kawy czyli drinki kawowe już wkótce

Komentarze