Cappuccino czyli włoski napój kawowy z dodatkiem spienionego mleka i szczyptą sypkiej czekolady lub kakao. Nazwa pochodzi od koloru habitu mnichów kapucynów- cappuccini.
Klasyczne włoskie cappuccino składa się z 25 ml espresso, z 125 ml spienionego mleko
Mleko przed spienianiem powinno mieć 100 ml objętości. Pianka na cappuccino powinna mieć 1–2 cm wysokości.
Sporządzony napój podaje się w uprzednio podgrzanej filiżance, z grubej porcelany.
Mleko przed spienianiem powinno mieć 100 ml objętości. Pianka na cappuccino powinna mieć 1–2 cm wysokości.
Sporządzony napój podaje się w uprzednio podgrzanej filiżance, z grubej porcelany.
Po więcej przepisów na kawę zapraszam na:
kawa na 1000 sposobów
Mmmmm.. .wygląda cudownie i zapewne tak smakuje:-)
OdpowiedzUsuń