caffe latte





Czas wypróbować mikołajkowy prezent czyli biedronkowy spieniacz do mleka.
Jak widać efekt jest zadowalający. Szybko robi piankę, łatwo się myje. Zatem gorąco polecam.

A poniżej przepis na caffe late


Składniki:
- espresso
- spienione mleko

Caffe latte w Polsce zwane po prostu kawą z mlekiem lub latte, w Niemczech Milchkaffee, a we Francji cafe au lait. Wariantów przygotowania tego napoju jest wiele i wszystkie są szeroko praktykowane. Bazę stanowi pojedyncze lub podwójne espresso. Do kawy dodajemy dużą ilość gorącego mleka z pianką. Całość serwujemy w dużych, szerokich filiżankach (wariant niemiecki i włoski) lub w dużych kubkach bez ucha przypominających miseczki zwane bol (wariant francuski).
W Polsce popularne stało się serwowanie latte w grubościennych wysokich szklankach, podobnie jak latte macchiato. U nie w domu w takich grubych właśnie serwujemy.

Po więcej przepisów na kawę zapraszam na:
kawa na 1000 sposobów


Źródło: Sara Magdalena Woźny "Tajemnice kawy", Wydawnictwo Zysk i S-ka, 2011

Komentarze