ryż zapiekany ze szpinakiem





Świeża zapiekanka ryżowa o orientalnym smaku i zapachu. Idealna na kolację lub obiad wegetariański.

Składniki: 

- 300 g ryżu
- opakowanie szpinaku świeżego lub mrożonego
- 1/4 kostki masła
- 1 duży por
- 5 goździków
- 5 ziaren kardamonu
- 2 szczypty kozieradki mielonej
- 2 szczypty kminku
- 2 szczypty soli
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko


 Przygotowanie:


1. Ryż gotujemy 3 minuty krócej niż w przepisie na opakowaniu.
2. Szpinak wrzucamy do suchego garnka i chwilkę podduszamy
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy przyprawy. Po 2 minutach dodajemy por i sól. Chwilę podpiekamy. Całość przekładamy do szpinaku. Zdejmujemy z ognia i mieszamy.
4. Masłem smarujemy patelnię - dno i ścianki, dość grubo - powinna zostać warstwa masła.
5. Na masło wlewamy rozkłócone jajko.
6. Ryż dzielimy na 3 części. Jedną część wykładamy na patelnię. Oblepiamy nim ścianki i dno.
Pozostałe części mieszamy ze szpinakiem.
7. Masę szpinakowo-ryżową wykładamy na patelnię z ryżem. Całość przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 20-25 minut.
8. Patelnię obracamy do góry nogami i przekładamy babkę ryżową na talerz.
 Można podawać zarówno ciepłe jak i zimne.
Doskonale smakuje z sosem czosnkowym.




.

Komentarze