paluchy chlebowe grossini

paluchy chlebowe


Bardzo smaczna przekąska do przygryzania w czasie seansow filmowych.
Można ją podawać razem z sosem pomidorowym lub czosnkowym. My czasem zawijamy w szynke parmeńska.




Składniki( na ok.30 sztuk):

25 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
gruboziarnista sól
1 żółtko
1 łyżka wody


Dodatki:
kminek
gruba sól morska
ziola prowansalskie
suszone pomiodory


paluchy chlebowe


Przygotowanie:



1. Drożdże wkruszamy do miski, dolewamy ciepłą wodę i mieszamy, dodajemy cukier i 2 łyżki przesianej mąki. Mieszamy tak by pozbyć się grudek mąki, przykrywamy i odstawiamy na około 10 minut, do czasu aż rozczyn się spieni.
2. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Powoli wlewamy rozczyn z drożdży cały czas mieszając. 
Na koniec dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy  przez około 10 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Władamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min. 1 godzinę, do czasu aż ciasto zwiększy swoją objętość minimum dwukrotnie.
3. Ciasto wykładamy na stolnicę i wygniatamy przez 1-2 minuty, podzielimy na kilka części - każdą bedziemy robic z innymi dodatkami. Jedną pozostawić bez dodatków - dla mojego synka, do następnych dodajemy : grubą sól, zioła prowansalskie + suszone pomidory, sól + kminek.
Każdą porcję chwilę ugniatamy by dodatki równomiernie się rozprowadziły w cieście.
Ciasto dzielimy na mniejsze części i rolujemy cienkie wałki o sdługości krótszego boku blachy do pieczenia.
4. Na blasze układamy papier do pieczenia i na nim nasze paluszki.  Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. 
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, grzanie góra-dół. Paluszki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z wodą.  Każdy paluszek posypujemy jeszcze dodatkami tymi co wcześniej. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 - 15 minut do czasu aż nam się ładnie zarumienią.


paluszki chlebowe

włoskie grassini

Komentarze