Wiosnę czuć w powietrzu zatem upodobania smakowe się zmieniają i jakoś tak naturalnie człowiek ma ochotę na coś zdrowego i lekkiego. Dzisiaj przedstawiam Wam sałatkę, która baaaardzo szybko znika :) Czasem zbyt szybko :)
Smacznego moje łakomczuchy!!!
Składniki:
1 pierś kurczaka
½ pakowania mieszanki sałat
½ opakowania pomidorków koktajlowych
świeży ogórek
cebula czerwona
papryka
prażone nasiona słonecznika i dyni
sól i pieprz
*opcjonalnie ½ opakowania sera feta
sos czosnkowy lub winegre:
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, posypujemy lekko solą,
a następnie grillujemy na patelni do grillowania. Odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy sos wg jednego z poniższych przepisów:
Pomidorki kroimy na połówki, ogórek w plasterki, a cebulę i
paprykę w wiórki.
Na talerzu układamy sałaty, warzywa i pokrojoną w cząstki
pierś kurczaka. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni i słonecznika. Jeśli
dodajemy fetę to kruszymy ja przed nałożeniem kurczaka.
Całość polewamy wybranym sosem.
Przepisy na sosy:
Sos czosnkowy:
150 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
pieprz, sól
natka pietruszki
opcjonalnie czerwona papryka
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu.
Przyprawiamy pieprzem i szczyptą słodkiej papryki.
Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut by składniki się
"przegryzły". Choć u mnie w domu najczęściej brakuje na to czasu.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Sos winegret
- łyżka octu winnego
- dwie łyżki oliwy lub oleju lnianego
- łyżka soku z cytryny
- łyżka mieszanki ziół prowansalskich
Mieszamy wszystkie składniki i wstawiamy do lodówki do
schłodzenia. Wtedy wszystkie składniki wymieszają się i przejdą sobą.
Polewamy sałatki przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.