piernikowe placuszki




Jeśli została Ci przyprawa do piernika i nie wiesz co z nią zrobić to polecam przygotowanie naleśników piernikowych. Idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Świetnie smakują z lodami i bita śmietaną ale to już wersja dla tych którzy o linie dbać nie muszą.


Składniki: 

- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia - opcjonalnie

 Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej puszystej masy.
2. Ciasto odkładamy na 20 minut by wyrosło.
3. Smażymy na suchej patelni teflonowej, na średnim ogniu. Dzięki temu ciasto rośnie. Przewracam na drugą stronę przy użyciu szerokiej łopatki. Na jednej patelni smażę po 3 sztuki.
Naleśniki pancakes możemy tez smażyć na oleju ale wtedy są bardziej kaloryczne.

Jeśli masz ochotę na tradycyjne naleśniki lub pancaksy to zapraszam po przepis:
 - naleśniki
pancakes po polsku

Komentarze

  1. Czy woda gazowana jest konieczna? Można czymś ją zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wodę gazowaną można zastąpić niegazowaną wodą mineralną lub przegotowaną wodą z kranu. Można też zwiększyć ilość mleka i wtedy będą bardziej treściwe.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.