ziemniaczki faszerowane


ziemniaki z piekarnika


Świetny dodatek do dań miesnych, ale może również stanowić samodzielną potrawę.
Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym lub ziołowym. Ja ziemniaczki  podałam jako dodatek do z przepysznego kurczaka w płatkach owsianych.



Składniki :

4 duże ziemniaki
150 g boczku
1 cebula
250 g pieczarek
1 ząbek czosnku
olej
sól, pieprz


Przygotowanie:


1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach ok 20 minut - mają pozostać delikatnie twarde.
2. Boczek, cebule i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy przez chwilkę na oleju. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Mieszamy.
3. Ziemniaki kroimy na połówki i wydrążamy środek.
4. Środki ziemniaków rozdrabniamy i mieszamy z farszem pieczarkowym.
5. Połówki ziemniaków napełniamy mieszanką ziemniaczano-pieczarkową. Wkładamy do nagrzanego do 190C piekarnika i pieczemy ok 20 minut.

dodatek do mięsa


Komentarze