polędwiczka wieprzowa w pieprzu


jak zrobić polędwiczkę

Dzisiaj podajemy polędwiczkę wieprzową w pieprzu z sosem kurkowym i pure ziemniaczanym z koperkiem.
Przepis na pyszny sos kurkowy znajdziecie tutaj.



Składniki dla 4 osób:

2 polędwiczki wieprzowe
pieprz świeżo mielony - najlepiej grubo mielony
sól
łyżka oleju


polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym


Przygotowanie:

1. Polędwiczki oczyszczamy z tłustych włókien. Kroimy na dwie części.
2. Doprawiamy solą i grubym pieprzem oraz smarujemy olejem
3. Smażymy  chwilkę na suchej patelni na rumiano z każdej strony.
4. Polędwiczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180C bez termoobiegu.
Polędwiczce pozwalamy dojść w środku i dlatego kroimy ja dopiero po minimum 5 minutach

 Podajemy z puree ziemniaczanym, kaszą lub ryżem oraz z dowolnym sosem jednak najlepiej smakują z grzybowymi tj. sosem z grzybów leśnych, sosem kurkowym lub sosem pieczarkowym.

Smacznego!!!

szybka polędwiczka




Komentarze