Smaczna, lekka, nietucząca zupa z czerwonej soczewicy. W smaku podobna trochę do włoskiej pomidorowej. Świetny pomysł na obiad dla dziecka. Dla większych głodomorów polecam podawać ją z pulpecikami z mięsa mielonego.
Składniki:
25 dag czerwonej soczewicy
5 świeżych pomidorów lub pomidory z puszki
3 łyżki oliwy
2 marchewki
2 cebule
5 ząbków czosnku
3 listki laurowe
sól, pieprz do smaku
łyżeczka oregano
5 świeżych pomidorów lub pomidory z puszki
3 łyżki oliwy
2 marchewki
2 cebule
5 ząbków czosnku
3 listki laurowe
sól, pieprz do smaku
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
do podania: pulpeciki, grzanki, tarty parmezan lub gęsta śmietana
Przygotowanie:
1. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w talarki, cebulę w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
2. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę i marchewkę, dodajemy liście laurowe, surową soczewicę i roztarty czosnek. Chwilkę podsmażamy.
2. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę i marchewkę, dodajemy liście laurowe, surową soczewicę i roztarty czosnek. Chwilkę podsmażamy.
3. Dodajemy pomidory i ok 0,5l wody i gotujemy do czasu aż marchewka i soczewica zmiękną- ok 20 minut.
4. Wystudzoną zupę blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
dzisiaj robiłam zupę pomidorową z soczewicą właśnie, troszkę w innej wersji- pycha!
OdpowiedzUsuń