prawdziwe kluski śląskie po śląsku

prawdziwe kluski śląskie

Kluski, kluski, kluseczki...
Na obiadek kluski śląskie, a przepis oryginalnie pochodzący ze śląska bo od koleżanki która jest prawdziwą rodowitą ślązaczką.




Składniki:


1 kg ziemniaków
ok 10 łyżek mąki ziemnaiczanej
1 łyżeczka soli


Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy i dzielimy na mniejszcz kawałki, wkłądamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy do miekkości. Jeszcze ciepłe rozgniatamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praske do ziemniaków
2. Ziemniaki dizelimy na 4 części, wyciągamy jedną i nasypujemy tyle samo mąki ile znajduje się w jednej części ziemniaków ok. 10 łyżek mąki ziemniaczanej
3. Ciasto zagniatamy na gładką masę i dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałek o średnicy ok 3-4 cm i dzielimy go na małe kawałki. Formujemy z niego kulki które rozpłaczamy ręką i palcem lub przy pomocy drewnianej łyżki robimy w środku dziurkę.
4. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Partiami wrzucamy do wrzątku kluski i jak tylko wypłyną na powierzchnię wyławiamy je łyżką cedzakową.

Podajemy polane uprażoną na smalcu lub masełku cebulką lub z jednyz z podanych sosów:
lub innym pysznym sosem




kluski z dziurką

kluski po śląsku


Komentarze

  1. Talerz takich 'klusków' dla mnie, bardzo proszę! ;D
    Rety, nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio znalazłam chwilę, by sobie przygotować... *mam lenia i zazwyczaj wolę szybciej ciąć kopytka xD*
    W każdym razie, na pewno warto poświęcić trochę więcej czasu na dobre wyrobienie ciasta, żeby było gładkie i bez zagniotów... wtenczas i kluski będą delikatne i się w ustach rozpływające ;]
    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja rodzina tez uwielbia wszystkie kluski :) Smacznego!!!

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.