papryka słodka


dania z papryką

Słodka papryka czyli mega dawka witaminy C



Papryka słodka w proszku jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych i zmielonych owoców papryki rocznej, rośliny uprawianej w tropikalnych rejonach Ameryki oraz w Europie Południowej. Ma aromatyczny zapach oraz łagodny i słodki smak. Papryka zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz beta-karoten. 

Słodka papryka jest podstawową przyprawą w kuchni węgierskiej, meksykańskiej oraz indyjskiej. 
Papryka słodka wzbogaca smakowo dania z mięsa, drobiu i ryb. Stosowana jest także do zup, warzyw, sałatek, serów.  Stanowi wyśmienity dodatek do gulaszu, do którego sproszkowaną paprykę praży się lekko na tłuszczu.

Jest ona również popularnym barwnikiem spożywczym, doskonale zabarwia sosy oraz potrawy z jaj, ryżu i drobiu.
Wzmacnia odporność organizmu, ma też korzystny wpływ na procesy trawienne.


Kilka moich dań z dodatkiem słodkiej papryki:



Komentarze